January 28, 2019

Tips Penting ke Universal Studios Singapore

by , in
Assalamualaikum.

Tips Penting ke Universal Studios Singapore | Hi! Siapa je yang tak suka nak pergi theme park kan, especially theme park in Malaysia ni kan, ada banyak jugak theme park yang kita boleh pergi. Tapi kalau rasa nak pergi jauh sikit atau nak merasa pakai passport, korang boleh plan untuk ke selatan Malaysia. Yes ke negara jiran kita, Singapore! The first Universal Studios in South East Asia. Universal Studios Singapore salah satu wish list aira nak pergi, last week pergi Singapore pun tak sempat nak singgah sebab masuk kejap je Singapore untuk pergi kenduri. Since memang dah berniat nak pergi, banyak juga baca-baca tips sambil dengar tips dari orang lain. So kat artikel ni aira nak share tips-tips kalau korang plan nak ke sana nanti.
USS,tips ke USS, Universal Studios Singapore
pic source: google
1. Elakkan membeli tiket semasa cuti umum Singapore
So pertama sekali ialah elakkan book atau beli tiket masa cuti umum Singapore sebab masa tu confirm ramai giler. Walaupun korang dapat beli online awal-awal tapi kalau pergi time cuti apa-apa jenis raya kat Singapore pun, confirm sesak macam sardin. So kalau boleh elakkan waktu begitu tau. Kalau ramai sangat tak enjoy pulak,

2. Jangan lupa ambil Studio Guide!
Then, bila korang dah book dan sampai dekat sana, dah masuk dekat entrance Universal Studios tu, korang terus ambik Studio Guide sebab kat dalam tu ada schedule, so korang boleh plan nak pergi mana-mana dulu. Lebih baik masa kat entrance nanti kalau tak nak asyik kena photobomb korang amek gambar masa dah petang sikit time tak ramai orang. Sebab nanti korang boleh jalan-jalan balik. Yang penting pergi la lawat kat tempat-tempat lain dulu, amek gambar puas-puas.
USS,tips ke USS, Universal Studios Singapore
pic source: google
3. Explore more merchandise store
Lepas tu nanti kat dalam ada banyak kedai-kedai merchandise, korang tak payah beli banyak-banyak dulu kat kedai yang first. Explore dulu semua benda yang ada kat dalam, sebab kadang-kadang next merchandise store mungkin ada barang yang lebih best. Apa-apa pun kalau dah berkenan tu why not, beli je. Item setiap kedai dari setiap zon ada yang lain-lain. Oh ye kat dalam tu ada 7 zon! so bayangkan ada banyak lagi kedai. Yang paling penting kalau korang betul minat dengan ride or character yang korang suka, boleh terus beratur dulu shopping kemudian. Sebab beratur tu yang panjang dan lama tu.

4. Get ready to spend money kalau lapar
Of course macam biasa makanan dalam theme park harga pun macam theme park lah jawabnya. Kalau nak bawak makanan dari luar korang kena simpan dalam beg, tu pun belum tentu lepas hehe. And kalau boleh bawa air lebih untuk ke toilet sebab dalam toilet situ takde paip untuk korang jalankan tugas sebagai seorang manusia yang normal. Faham kan? Hehe. Tapi dont worry sebab kat dalam USS jugak ada kedai restoran yang halal so boleh je nak makan kat dalam tapi kena spend lebih sikit lah ye. Kalau rasa nak menahan lapar, boleh aja. hihi
USS,tips ke USS, Universal Studios Singapore
pic source: google
5. Prepare baju lebih atau payung kecik
Ada ride kat dalam theme park tu yang boleh membasahkan baju korang so for preparation bawa la baju lebih or baju hujan or payung kecik atau lipat. Alang-alang dah sampai takkan tak nak try semua jenis ride yang ada kat dalam kan. Rugi lah nanti! So sediakan payung sebelum hujan tau. And untuk ride kat dalam ada juga had tinggi, so korang boleh check it out kat website Universal Studios Singapore.

6. Schedule betul-betul okey!
Yang paling penting adalah schedule untuk segala performance so korang boleh plan nanti supaya tak terlepas show yang korang nak tengok. Ada jugak fireworks pada malam minggu nanti, so kalau korang pergi weekend boleh jugak check it out sebab memang awesome! Rugi kalau terlepas.

Info tambahan: kalau korang nak tukar duit, kat luar sebelum entrance ada money changer. USS pun ada facilities macam wheelchair dan stroller untuk kanak-kanak. Kalau interested, boleh ambil dekat entrance. Kat dalam USS pun kalau nak solat ada juga surau so no problem, jangan risau okey. Kalau nak letak barang dalam locker pun ada juga, just in case rasa macam tak cukup tangan.

Last but not least, if all plan goes well, trip korang ke USS ni pasti takkan dilupakan dan stress free gituuu. Hopefully u guys will have some fun!
January 17, 2019

Review Nature Republic Hair Pack | My First Hair Mask

by , in
Assalamualaikum.

Review Nature Republic Hair Pack | My First Hair Mask || Hello everyone! My first ever post on January 2019, happy new year! hihi. Semoga terus fokus untuk capai azam tahun ni. Siapa pernah baca wishlist beauty product yang aira nak sangat ada? kalau belum pernah, boleh terjah ke My Top 10 Wishlist Korean Beauty Product From Althea. Banyak tu wishlist aira, tapi setakat ni yang dah grab ada lah tiga jenis barang. Salah satunya ialah Nature Republic Hair Pack, kenapa grab ni? sebab utama mestilah nak jaga rambut, lepas tu saja nak try beli beauty product selain untuk penjagaan muka je dari Althea.
hair mask, nature republic hair pack, nature republic argan oil, penjagaan rambut kering, produk penjagaan rambut, produk penjagaan rambut korea
Nature Republic Argan Essential Deep Care Hair Pack 200ml
Price: RM 27.00
About the product:
1. Hair Pack yang diperkaya dengan Argan Oil
2. Melembutkan dan membaiki kerosakan rambut
3. Membantu rambut untuk lebih glowing
4. Ingredients utama: Argan oil, Rosehip oil, Camellia oil, Evening Primrose oil

Cara penggunaan:
Selepas syampu, buang sisa air yang ada dekat rambut dan lap sikit, ambil hair pack ni secukupnya dan sapu di bahagian tengah rambut sehingga hujung rambut. Biarkan selama 5-10 minit (tapi aira buat 15-20 minit) dan bilas.
hair mask, nature republic hair pack, nature republic argan oil, penjagaan rambut kering, produk penjagaan rambut, produk penjagaan rambut korea
Honest review:
Secara jujurnya, ni first time beli hair mask. Tapi pernah je mask rambut dekat hair saloon jarang-jarang sekali tu sebelum ni. Memang kalau lepas hair mask, rambut akan lembut bak sutera. haha.  Begitu juga lepas guna hair pack Nature Republic ni, rambut memang lembut, kurang lah kering untuk tempoh 3-4 hari. Katanya dekat bekas ni, penggunaan hair pack seminggu sekali akan beri kesan yang lebih baik. I really hope so! Memang takde masalah guna hair pack ni, bau sangat best, wangi dan tak berminyak pun. Yang masalahnya bila nak pakai tu kurang best sebab kena buat sendiri. Kalau ada orang tolong pakaikan memang feeling habis! haha. By the way, tools ala-ala hair saloon tu beli dekat Ecoshop je, murah murah! Overall, aira memang suka! Harga berpatutan dengan kualiti yang bagus, boleh kurangkan kekeringan rambut. Recommended? Yes, korang patut cuba!

Beli ni dekat Althea.kr