3 Cara Mengatasi Rambut Kering dan Kasar

Assalamualaikum, hai!

3 Cara Atasi Rambut Kering dan Kasar | Rambut salah satu part yang perempuan kena jaga selain muka, badan, kuku. eh banyak betul perempuan kena jaga sebab nak cantik punya pasal! Takpe, demi kepuasan diri sendiri, kalau dah kahwin of course untuk tatapan encik suami. Paling senang nak jaga rambut, pergi je saloon dua minggu sekali! haha takde duit? jangan risau sebab sini aira nak kasi tips. Tips ni pun sebenarnya aira dapat waktu pergi buat treatment rambut last month. aira practice untuk rambut sendiri dan alhamdulillah my hair is getting better!

1. Shampoo
tips rambut kering, cara atasi rambut kering, syampu rambut kering, conditioner rambut kering, serum rambut
credit: google
Pertama sekali tentunya syampu, tak kisah dari brand mana sekali pun. Tapi make sure gunakan syampu yang betul mengikut keperluan rambut. kalau rambut gugur, guna syampu untuk kawalan rambut gugur, begitu juga kalau kelemumur dan lain-lain.

Diingatkan supaya menggunakan syampu rambut dua hari sekali sahaja.

2. Conditioner
tips rambut kering, cara atasi rambut kering, syampu rambut kering, conditioner rambut kering, serum rambut
credit pic: google
Conditioner penting ya girls! syampu sahaja tidak mencukupi. Conditioner akan buatkan rambut korang lembut dan tak mengembang sangat.

Diingatkan supaya menggunakannya sekali setiap hari sama ada pagi atau malam (yang korang free dan tak perlu pakai tudung selepas itu). Cara penggunaan perlu diambil kira sebab kita hanya apply conditioner di bahagian hujung rambut sahaja. Tak boleh kena pada kulit kepala sebab boleh mengundang kelemumur.

3. Hair Serum
tips rambut kering, cara atasi rambut kering, syampu rambut kering, conditioner rambut kering, serum rambut
credit pic: google
Pastikan apply hair serum. Hair serum banyak sangat dekat pasaran dengan pelbagai rate harga. Tapi brand Lucido-L merupakan hair serum favourite aira sebab murah dan wangi weh. Harga di Watson lebih kurang RM15 sahaja. Murah kan?

Diingatkan supaya menggunakannya dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan malam. Korang boleh apply selepas rambut 50% kering atau kering sepenuhnya.

Conclusion,
syampu-conditioner-serum.
kalau hari tanpa syampu, conditioner-serum.
kalau tak basahkan rambut waktu pagi, apply serum.
ikut step yang betul akan menjadikan rambut lebih lembut dan tidak kasar lagi!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen yang baik-baik di blog Aira,
In shaa Allah Aira akan membalas kunjungan kalian :)