Active Academy | Tempat Best di Bukit Gambang Resort City

Assalamualaikum. Hai korang 😊

Active Academy | Tempat Best di Bukit Gambang Resort City | Aira dan Team Blogger Pantai Timur sebenarnya baru je pulang dari Bukit Gambang Resort City, Kuanta selepas 3 hari 2 malam dekat sana. Sebelum bercuti semua pakat excited, waktu bercuti lagi lah excited! Aira sendiri, kalau sebut Gambang je, benda yang paling aira terbayang ialah Bukit Gambang Water Park sebab pernah jejak dekat situ beberapa tahun lepas dan seronok ya amat!

Itu je lah dalam otak, tak terbayang aktiviti lain dah tapi beberapa hari sebelum tu, baru lah tengok tentatif dengan teliti. Rupanya tumpuan dekat Bukit Gambang Resort City bukan hanya di Water Park tetapi Safari Park dan Active Academy! Wah banyak jugak rupanya aktiviti lain yang boleh buat di Bukit Gambang Resort City Kuantan. So entri kali ini memang fokus untuk Active Academy je memandangkan aira sangat meminati outdoor activities, memang masuk dengan jiwa muda ini, hehehe. korang kena baca sampai habis kalau nak tahu aktiviti apa yang aira buat 😆
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kana-kanak, paintball, paintball package
Active Academy ialah salah satu tempat outdoor activity di Bukit Gambang Resort City. Ia terletak berhadapan dengan Carribean Bay Resort. Team aira yang stay dekat Arabian Bay Resort pun hanya perlu jalan kaki je sebab dekat, tak sempat merasa lenguh kaki. Lagipun dah kita nak gi outdoor activities, maka apa salahnya jogging dulu dari tempat penginapan kan? kira macam warming up jugak lah tu. hehe.
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kana-kanak, paintball, paintball package
Apa yang best sangat dengan Active Academy ni? Of course yang bestnya adalah pakej yang ditawarkan. Memang super duper jimat okey! Sebenarnya dekat Active Academy ni ada dua pakej iaitu pakej berkumpulan dan individu.

Untuk berkumpulan, Active Academy menyediakan aktiviti dan modul teambuilding bagi mana-mana kumpulan atau syarikat yang ingin mengadakan aktiviti sesama staf. Antara aktiviti yang disediakan ialah Explorace, Paintball Warzone Package dan Obstacles Challenges (Monkey Race, Prison Break, Hercule Rod, Tyre Steps, Mini Flying Fox, Comando Crawl, Swampy Swing, Ape Climb, Climbing Net, Kungfu Steps, Pull Up Bar, Hill Climb, Balancing Bridge, Monkey Bar, Whale Watch, Spider Web, Reborn and Rope Climbing). Aktiviti-aktiviti ini sememangnya memerlukan peserta yang ramai.

Sebagai contoh, pakej Paintball Warzone bermula dari harga RM588 untuk 10 orang. Memang sangat berbaloi dan menarik pakej ni! Kalau berminat nak tambah aktviti dari pakej individu pun boleh seperti ATV Ride dan Archery. Selain itu, kalau korang datang berkumpulan, memang tak perlu risau tentang kawasan aktiviti sebab kawasannya memang sangat luas, padang terbentang elok! Korang boleh nak guling-guling lagi haa, hehe 😁

Manakala bagi pakej individu hanya RM38 untuk 4 jenis aktiviti iaitu Paintball Target Shooting, Archery, ATV Fun Ride dan Flying Fox. Semua ni aktiviti yang best dan bagi mereka yang ingin mencuba sesuatu yang baru atau baru nak berjinak dengan aktiviti lasak, maka eloklah ambil pakej ni! Kalau ambil satu-satu aktiviti je jadi mahal tau sebab satu aktiviti RM18. Kalau 4 aktiviti dah jadi RM72. Tapi dengan adanya Sunshine Package, maka jimat berkali ganda!
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kana-kanak, paintball, paintball package
Aira and the team guna Sunshine Package ni tapi ditambah dengan aktiviti di Mini Sky Trail. Sesampainya kitorang dekat sana, dengar briefing dulu kejap tentang Active Academy dari staf mereka kemudian baru start main. Aktiviti pertama haruslah mengutamakan kanak-kanak dulu, kalau tak mahunya mengamuk mereka ni. Aktiviti yang paling sesuai untuk kanak-kanak ialah Paintball Target Shooting.

1. Paintball Target Shooting
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kana-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kana-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kana-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kana-kanak, paintball, paintball package
Paintball Target Shooting ni berbeza dengan Paintball Warzone Package sebab target shooting bukan sahaja sesuai untuk orang dewasa tetapi kanak-kanak juga. Anak buah aira umur tiga tahun pun boleh join walaupun pada banner tu tertulis at least 9 tahun. Dia naik atas kerusi dan tembak je tong biru yang dia target tu. Walaupun tak kena pada sasaran tapi puas hati la budak-budak ni boleh main tembak-tembak for real kan? Biasa duk tembak-tembak dalam fon je. hehe. Tapi bukan budak-budak je excited, yang dewasa pun excited jugak. Rupanya bukan senang nak shoot kena target, aira kena sasaran 3 kali je daripada 20 pellets yang dia sediakan. haha nampaknya fail ni kalau jadi polis 😂

2. Archery
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
At the same time, golongan dewasa boleh buat aktiviti archery atau memanah. Kalau dulu, archery ni tak famous kan tapi sekarang aktiviti ni dah semakin dipopularkan, mungkin sebab salah satunya ia adalah aktiviti sunnah. Ni first time aira main archery tau pastu terus rasa terer sebab dapat score 53/100 dan salah satu panahan tu terkena dekat score 10 hahaha, over betul dah rasa terer! Jangan risau sebab kalau korang pun pertama kali nak main macam aira, diorang punya staf akan guide korang satu-satu dari cara pegang hingga cara nak lepaskan anak panah tu. Kalau nasib baik, kena papan memanah, kalau tak bernasib baik, kena dekat bukit belakang tu. hehe.

3. ATV Fun Ride
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
ATV Fun Ride ni memang dah ada track yang disediakan. Memang sesuai untuk beginner yang baru nak belajar start enjin dekat mana, handle kelajuan macam mana sebab track kecil je tapi boleh buat sampai 3 laps. Weh baru tahu susah jugak nak handle ATV ni, berat ya ampun! Nampak orang main dekat kawasan bukit-bukit senang je tapi hakikatnya tidak begitu. Btw, rider kanak-kanak tak boleh bawa ye. hehe action je lebih dekat gambar tu. Berat maximum ialah 100kg dan minimum umur untuk rider ialah 16 tahun. Manakala passenger boleh dari umur 6-15 tahun. Kalau orang dewasa nak try ATV yang mencabar, korang boleh naik di Wild Savannah Safari Park! Memang mencabar habisss 😆

4. Flying Fox
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Paling best ialah Flying Fox. At first kena dengar taklimat dulu, pakai segala macam keselamatan baru boleh gerak ke tempatnya. Nak ke tempat sana perlu mendaki sikit, tak lama pun lebih kurang 5 minit mendaki naik ke atas tapi boleh tahan mengah sebab agak curam lah jugak. Aira yang single mingle takde anak ni pun semput sampai atas (nampak sangat lama tak buat outdoor activities), kalau geng blogger mommies ni hebat lah sampai sana jugak! Best ke tak? mestilah best! Rasa kejap je, nak memanjat kemain rasa lama tapi bila turun kejap je, memang tak puas main, rasa nak naik lagi,lagi dan lagi! Korang memang wajib cuba flying fox tau!

5. Mini Sky Trail
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Aktiviti seterusnya ialah Mini Sky Trail, Mini Sky Trail tiada dalam Sunshine Package tau. Ianya sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang melebihi ketinggian 130cm. Sebenarnya Mini Sky trail dikhususkan untuk kanak-kanak sebab ketinggian tu macam rendah je. Tapi kalau orang gayat, ketinggian macam tu pun dah rasa macam melampau sampai pucat bibir. Ada je team aira yang pucat naik mini sky trail, ada yang nak give up haha. Takpe, sis mengerti. Dan hakikatnya, sky trail yang lebih mencabar dengan trek yang lagi panjang dan best pun ada tau! Sesuai untuk mereka yang gemar menyahut cabaran cuma trip aira kali ni tak buat sky trail mencabar tu sebab ia dalam proses penyelenggaraan dan ditutup buat sementara waktu. Korang kalau datang sini jangan lupa naik sky trail mencabar tu tau, bila lagi nak cabar diri!

Bukit Gambang Resort City, BGRC, outdoor activities, Gambang, aktiviti korporat, teambuilding, aktiviti luar, aktiviti mencabar, Active Academy, aktiviti di Gambang, Active Academy Bukit Gambang Resort City, obstacle challenge, flying fox, sky trail, ATV Ride, Archeri, Sukan memanah, sukan kanak-kanak, paintball, paintball package
Anyway, thanks team Active Academy Staff yang layan kerenah team kami dengan pelbagai ragam. hehe. Diorang semua baik-baik dan happy go lucky. Diorang akan guide korang semua aktiviti, so takdelah korang termangu sendirian. hehe.

Overall, Active Academy ialah tempat yang terbaik dan best untuk terokai bila korang datang berkunjung ke Bukit Gambang Resort City samada bersama keluarga mahupun secara berkumpulan selain menjejakkan kaki ke Bukit Gambang Water Park dan Safari Park! Kalau korang nak pergi waktu peak season macam cuti sekolah, better booking awal terutama secara berkumpulan, so nanti pihak Active Academy akan susun tentatif untuk korang bagi aktiviti teambuilding. Jangan pening kalau ada persoalan di fikiran, where to go in Malaysia for short trip? Jawapannya mestilah Bukit Gambang Resort City! Info lebih lanjut, korang boleh ke:


Baca juga:
Active Academy - Aktiviti Rekreasi Gempak di Bukit Gambang Resort City, Pahang
Outdoor Activity Challenge


13 comments:

  1. good one. memang kena jugak buat aktiviti luar mcm ni setahun 2x. untuk fitkan diri. hahahah. idok ler nanti pegang elemen time buat skytrail. haha

    ReplyDelete
  2. Best experience ever 😍
    Semua aktiviti ni best walaupun ada yang rasa takut gila nak buat

    Kena rasai at least seumur hidup sekali

    ReplyDelete
  3. Semua sporting layan game yang ada erkk...boleh buat family day dekat sini kalau tengokkan aktiviti diaorang nii

    ReplyDelete
  4. Terbaik aktiviti semacam ini. Tambah pula dengan berkumpulan

    ReplyDelete
  5. Wahh seronoknya dapat main pelbagai aktiviti kat sana.. Ruginya tak dapat join

    ReplyDelete
  6. Bestnya semuaaaaaa aktiviti. Tetiba macam jelaous je pulak tak boleh join sekali :(

    ReplyDelete
  7. wahh syok sungguh outdoor activities tu, kalau ramai2 best lah ni..

    ReplyDelete
  8. terbaek tempat ni :)

    Jemput join segmen ejulz jika belum join :)
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/segmen-tambah-duit-dengan-kerja-partime_1.html

    Entry terkini :
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/saham-akhirat-insyaallah.html
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/8-jul-2018-majlis-tahlil-arwah.html
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/surat-cinta-daripada-allah-tentang-solat.html
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/sesi-blogwalking-julai-tamat-hati-senang.html

    ReplyDelete
  9. HAHAHAHAHAH!!! aku faham perasaan orang yang pucat lesu muka dia naik mini sky trail tu..

    ReplyDelete
  10. walaupun mini sky trail, tp berdebar dia x yah nak ckp la.. haha

    ReplyDelete
  11. bestnya, takpernah buat aktiviti mcm ni

    ReplyDelete
  12. Nampak best je kalau bercuti di sini

    ReplyDelete
  13. Hopefully next time Bing can play paint ball instead of being scared lol

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen yang baik-baik di blog Aira,
In shaa Allah Aira akan membalas kunjungan kalian :)