Resepi Mudah Lava Chocolate Cake

Assalamualaikum. Hai 😊

aira akan share resepi mudah nak buat lava chocolate cake. Aira buat ni sebab beberapa hari lepas tengok rancangan afc, kebetulan sorang chef indon tengah buat dessert. Nampak mudah sangat walaupun dia tak bagi sukatan untuk bahan-bahan. so, resepi ni aira sukat sendiri lah jadinya. gambar step by step tiada ye sebab first trial, i thought tak menjadi la, tapi rupanya menjadi. haha. in shaa Allah boleh faham je step by step ni.

lava chocolate cake
bahan-bahan


Bahan-bahan:

1. Beryl's chocolate compound 200g (brand lain pun okey, tapi Beryls paling best ye)
2. Anchor Unsalted butter 80g
3. Castor Sugar 5 sudu besar
4. Telur (B) 4 biji - (2 biji telur penuh, 2 biji lagi telur kuning sahaja)
5. Tepung kek (self raising flour) 8 sudu besar
5. Peanut butter (optional)

Cara-cara:

1. masukkan chocolate compound + unsalted butter dan masak secara double boiler (bekas chocolate dalam air mendidih) sehingga cair
2. pukul telur + castor sugar dalam bekas lain
3. masukkan campuran coklat + butter yang telah cair ke dalam bekas telur + gula
4. masukkan tepung kek secara berperingkat dan kacau sehingga sebati
5. masukkan ke dalam bekas kecil menggunakan scoop ice cream (2 scoop adunan chocolate cake, peanut butter then 2 scoop adunan chocolate pulak)
6. bakar pada suhu 250 darjah selama 15-20 minit

lava chocolate cake
lava chocolate cake

lava chocolate cake
lava chocolate cake leleh
Tips:

*bekas kecil yang kita nak bakar kek tu, sapu marjerin terlebih dahulu seluruh bahagian dalam bekas. kemudian salut bahagian dalam dengan tepung untuk mengelakkan kek terlekat.

*suhu memang kena tinggi sebab kita nak bakar kek bahagian luar sahaja.

selamat mencuba guys! resepi mudah sangat, pastu sedap tak tipu!!


8 comments:

Terima kasih sudi komen yang baik-baik di blog Aira,
In shaa Allah Aira akan membalas kunjungan kalian :)