Cara Mohon Google Adsense Selepas Penukaran Domain

Assalamualaikum. Hai 😊

Aira sebenarnya baru ada domain dotcom, sebelum ni guna blogspot. birthday domain baru pun belum cukup sebulan. hihi. The main reason aira tukar domain adalah supaya mudah nak ingat URL sebab sebelum ni macam susah sikit. so, selepas tukar domain dengan bantuan sis awa, aira agak terkilan sebab adsense hilang. rupanya bila tanya pakar, itulah padahnya bila tukar domain, adsense akan menghilang.

Tapi jangan risau sebab ada cara untuk mohon google adsense kembali, boleh ikut step dekat bawah ni ya.

1) Log masuk akaun Google AdSense > My ads > Other Product


cara mohon adsense selepas penukaran domain
cara mohon adsense selepas penukaran domain
2) Masukkan URL blog yang baru dan ikut arahan iaitu copy and paste code yang diberikan ke dalam template selepas word <head>.

Cara mohon google adsense selepas penukaran domain
masukkan URL blog
pic source from google


3) Done. Pihak Google AdSense akan mengambil masa 3 hari atau lebih untuk review website kita dan keputusan akan dihantar melalui email samada lulus atau tidak.

Cara Mohon Google AdSense selepas penukaran domain
pihak Google AdSense sedang review website.
pic source from google
p/s: aira mohon dua kali selepas permohonan pertama gagal. tempoh yang diambil oleh pihak google AdSense review blog aira lebih kurang satu minggu. Harap psot ini membantu bagi mereka yang tiba-tiba kehilangan ads selepas bertukar domain. thanks kepada Cik Ma yang membantu aira dari awal haritu! 😊

16 comments:

  1. tq sharing nanti boleh jadi rujukan bila tukar dot com nanti

    ReplyDelete
  2. smpi hari ni x boleh apply google adsense.

    jmput join n meriahkan segmen GA kt sini.

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  3. THanks share tuto ni Aira. Nanti kalau akak tukar domain boleh la guna cara ni.
    Tapi tak tahu la bila nak tukar domain, huhu

    ReplyDelete
  4. Salam singgah sini dan follow :)

    Btw jom join GA saya,

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

    ReplyDelete
  5. thanks for info. Boleh la wat rujukan sini.Mana tau ade rezeki lebih, boleh tukar domain..ehehehe. Cantiknya blog awak aira..

    ReplyDelete
  6. salam.. nak tahu juga macam mana nak apply adsense. Akak apply dulu tak lulus..

    ReplyDelete
  7. Gud sharing.. nanti boleh la buat rujukan kalau nak mohon

    ReplyDelete
  8. Tq aira. Sangat membantu wawa aritu.”)

    ReplyDelete
  9. Tkasih share cara apply google adsense dr blogspot ke dot com. Semoga permohonan cik aira diluluskan segera...Aaminn.

    ReplyDelete
  10. Wow! Dah tukar domain. Tahniah.

    ReplyDelete
  11. Airaaaa~ this post totally helps me. Adsense nadia dah lamaaaa hilang since tukar domain then sampai skrang tak tahu nak buat. Nnt nak try lah step yang Aira share nie . Tq dear <3

    ReplyDelete
  12. rujuk zue punya tutorial lepas tukar domain ni

    ReplyDelete
  13. nak tanya masa letak url tu, kene letakk sekali ke 'http' tu atau terus letak www.tanpa letak http??? buntu lah sampai sekarang dia bagi email url not found/ure site unavailbe la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haritu buat takde letak http pun okey je :)

      Delete

Terima kasih sudi komen yang baik-baik di blog Aira,
In shaa Allah Aira akan membalas kunjungan kalian :)