10 Tips Penjagaan Masalah Rambut Kombinasi

Assalamualaikum.

Rambut ialah salah satu aset penting bagi wanita. Rambut juga ada jenis-jenisnya seperti muka. Tanda-tanda rambut kombinasi ialah mempunyai kulit kepala berminyak dan hujung yang kering. Krisis rambut kombinasi ini agak biasa terutama bagi mereka yang mempunyai rambut panjang atau kerinting.

gambar masalah rambut kusut


Apakah faktor yang menyebabkan rambut kombinasi?

Apa yang anda perlu ketahui tentang rambut kombo, sebenarnya badan kita mempunyai cara semula jadi sendiri untuk memerangi kekeringan pada rambut. ia dikenali sebagai sebum. Sebum adalah minyak yang dirembeskan dari kulit kepala anda. Oleh itu, tujuannya adalah untuk menambah kelembapan pada rambut anda tetapi kelemahannya adalah bahawa garis rambut anda mungkin agak berminyak. Untuk menghalang kulit kepala berminyak, cuba tips ini:

1. Makan makanan seimbang yang mengandungi makanan tambahan mineral.

2. Pastikan pendedahan matahari dan angin sekecil mungkin kerana kedua-duanya boleh mengeringkan rambut anda dan menyebabkan minyak dan bakteria terbentuk pada kulit kepala anda.

3. Kurangkan pengambilan alkohol dan berhenti merokok.

4. Elakkan menggunakan rawatan haba secara berlebihan kerana mereka cenderung untuk keringkan rambut.

5. Buat campuran telur putih, satu sudu madu dan dua sudu teh minyak badam. Sapukan pada kulit kepala dan rambut anda, biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air suam. Ia adalah skrub yang baik untuk rambut kombo.

6. Mengambil sumber vitamin A seperti lobak, tomato, sayur-sayuran berdaun dan tenusu ke dalam diet anda. ia secara semulajadi melawan pengeluaran sebum yang berlebihan.

7. Elakkan daripada menggaru kulit kepala atau menyentuh rambut anda. Ini menjadikan mereka lebih berminyak dan bakteria akan dipindahkan ke kulit anda menyebabkan jerawat.

8. Jangan terlebih mencuci rambut kerana ini akan menghalang semua sebum yang diperlukan untuk melindungi rambut. Sekiranya kulit kepala mengesan kekurangan sebum, ia akan menghasilkan lebih banyak lagi.

9. Dapatkan nasihat pakar yang mungkin mempunyai cadangan penggunaan produk atau teknik penjagaan rambut anda (biasanya, kalau ke salun untuk terapi rambut, mereka akan tanya bagaimana penjagaan rambut kita dan memberi nasihat apa yang rambut kita perlukan dan lain-lain)

10. Rawatan kimia seperti pewarna boleh menyebabkan kulit kepala berminyak dan rambut kering. Jauhkan dari rawatan ini dan patuhi penjagaan rambut kombinasi yang betul.

selamat menjaga rambut masing-masing 😊

sumber SINI

3 comments:

Terima kasih sudi komen yang baik-baik di blog Aira,
In shaa Allah Aira akan membalas kunjungan kalian :)